|
|
|
 |
Vitamin D (Kalciferol)
Význam: Přispívá k normální funkci imunitního systému. Dále k normálnímu vstřebávání/využití vápníku a fosforu a k normální hladině vápníku v krvi. Podporuje udržení normálního stavu kostí a zubů a udržení normální činnosti svalů. Zdroj: Přírodním zdrojem je rybí tuk, sardinky, slaneček, tuňák, losos, mléko a produkty z něho, naklíčená semena, žloutek, tresčí játra. |
 |
 |
Vitamin C (Kyselina askorobová) – ANTIOXIDANT
Význam: Přispívá k normální funkci imunitního systému, k ochraně buněk před oxidačním stresem, ke snížení míry únavy a vyčerpání, zvyšuje vstřebávání železa a přispívá k normální tvorbě kolagenu. Dále přispívá k normální činnosti nervové soustavy a normální psychické činnosti. Zdroj: Jedním z nejbohatších zdrojů jsou plody šípku. Dále je to ovoce (černý rybíz, citrusy, kiwi, jahody, papája) a zelenina (červená paprika, brokolice, růžičková a hlávková kapusta, kedluben, mrkev). |
 |
 |
Vitamin A (Retinol) – ANTIOXIDANT
Význam: Přispívá k normálnímu metabolismu železa, k udržení normálního stavu sliznic, pokožky a zraku. Dále přispívá k normální funkci imunitního systému a podílí se na procesu specializace buněk. Zdroj: Přirozeně se nachází v rybím tuku, játrech, mrkvi, žluté a listové zelenině, vajíčkách, mléku a výrobcích z něho a ve žlutém ovoci. |
 |
 |
Vitamin E (Tokoferol) – ANTIOXIDANT
Význam: Přispívá k ochraně buněk před oxidačním stresem. Zdroj: Mezi základní přírodní zdroje vitamínu E patří vejce, luštěniny, obilné klíčky, sójové boby, rostlinné oleje, ořechy, růžičková kapusta, listová zelenina, špenát, plnozrnné obilniny. |
 |
 |
Niacin (Vitamin B3)
Význam: Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu. Dále k normální činnosti nervové soustavy a psychické činnosti, k udržení normálního stavu sliznic, pokožky. Zdroj: Přírodním zdrojem jsou ryby, libové maso, výrobky z celozrnné pšenice, pivovarské kvasnice, játra, obilné klíčky, vejce, arašídy, bílé drůbeží maso, avokádo, datle, fíky a švestky. |
 |
 |
Biotin (Vitamin H, B7)
Význam: Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, k normální činnosti nervové soustavy a psychické činnosti, dále k udržení normálního stavu vlasů, sliznic a pokožky. Zdroj: Dobrými zdroji biotinu jsou luštěniny, sója, ovesné vločky, játra, ledvinky, vaječné žloutky, ananas, maliny, houby, zelí, květák, brambory. Hlavními dodavateli biotinu pro náš organismus jsou bakterie sídlící přímo v našich střevech. |
 |
 |
Kyselina listová (Vitamin B9, folát)
Význam: Přispívá k růstu zárodečných tkání během těhotenství, k normální krvetvorbě, k normálnímu metabolismu homocysteinu a syntéze aminokyselin. Zdroj: Potraviny bohaté na kyselinu listovou jsou zelená listová zelenina, játra, ledviny, fazole mungo, mléčné výrobky, ořechy, celozrnná mouka, ovoce, arašídy, mandle. |
 |
 |
Vitamin B12 (Kobalamin)
Význam: Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu a metabolismu homocysteinu, k normální činnosti nervové soustavy a psychické činnosti, k normální tvorbě červených krvinek a normální funkci imunitního systému. Přispívá dále ke snížení míry únavy a podílí se na procesu dělení buněk. Zdroj: Vnitřnosti (játra, ledviny), ryby, vejce a mléčné výrobky. |
 |
 |
Zinek – ANTIOXIDANT
Význam: Přispívá k normálnímu metabolismu kyselin, zásad, sacharidů, makroživin, mastných kyselin, vitaminu A, k normální syntéze bílkovin. Dále přispívá k normálním rozpoznávacím funkcím, k normální syntéze DNA, k normální plodnosti a reprodukci. K udržení normálního stavu kostí, vlasů, pokožky a zraku a k normální funkci imunitního systému. Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem a podílí se na procesu jejich dělení. Zdroj: Přírodním zdrojem zinku jsou dýňová semena, ovesné vločky, ryby, maso (hovězí a vepřové), játra, korýši i měkkýši, ústřice, sýry, fazole, ořechy a pšeničné klíčky. |
 |
 |
Selen – ANTIOXIDANT
Význam: Přispívá k udržení normálního stavu vlasů, nehtů, k normální činnosti štítné žlázy. Dále přispívá k normální funkci imunitního systému a k ochraně buněk před oxidativním stresem. Zdroj: Mezi základní přírodní zdroje selenu patří brokolice, česnek, rajčata, cibule, tuňák, játra a ledviny, mořské plody, obilné klíčky, otruby, hnědá rýže. |
 |