Vitaminy a minerály

Důležitost vitaminů pro děti

Vitaminy jsou látky, které představují organickou složku potravy. Nejsou stavební látkou ani zdrojem energie, ale jsou nezbytné pro život, zdraví a růst. Zapojují se do celé škály biochemických procesů v organismu. Přestože vitaminy plní důležité funkce, lidský organismus si většinu z nich neumí vyrobit sám a proto je musíme doplňovat prostřednictvím stravy. Dělí se na dvě skupiny, vitaminy rozpustné v tucích – A, D, E a K a vitaminy rozpustné ve vodě – vitaminy skupiny B a vitamin C.

Dětský organismus má vyšší a specifičtější nároky na výživu než dospělý člověk. Aby dítě mělo dostatek energie a dobře prospívalo, potřebuje nutričně bohatou a pestrou stravu. V ideálním případě tato strava pokryje převážnou část potřebného přísunu vitaminů. Nicméně jsou situace, kdy je vhodné dítěti zařadit vitaminy např. v podobě doplňků stravy:

  • období zvýšeného výskytu respiračních onemocnění (sychravé podzimní a zimní počasí)
  • zvýšená náchylnost dítěte k infekcím – oslabený imunitní systém
  • zvýšená fyzická zátěž (sportovní kroužky, tzv. vysoce aktivní děti)
  • před návratem do školního kolektivu po prázdninách
  • při nevhodném složení stravy, když je dítě vybíravé nebo při určitých onemocněních zažívacího systému.

Důležité je si uvědomit, že děti se učí pozorováním. Musíme tedy jít příkladem, aby se i naše děti naučily správným stravovacím návykům.

Jak poznáte nedostatek vitaminů?

Příznaky nedostatku vitaminů jsou různé a mohou se vzájemně prolínat. Únava, snížená odolnost vůči infekcím nebo zpomalená rekonvalescence může signalizovat nedostatek vitaminu C. Slabost, nechutenství, záněty koutků úst nebo dokonce hubnutí mohou být zase spojené s nedostatkem vitaminů skupiny B. Vitamin K a jeho nedostatek může souviset s poruchami srážlivosti krve. I nedostatek vitaminu D dětský organismus pocítí, obvykle se projeví sníženou svalovou sílou a sníženou odolností vůči infekcím a dalšími příznaky. Za poruchou krvetvorby se může skrývat nedostatek vitamin E a vitaminů skupiny B.

Přehled vybraných vitaminů a minerálních látek a jejich přirozených zdrojů

(řazeno dle obsahu daného vitaminu v daném zdroji)

Vitamin D (Kalciferol)

Význam:

Přispívá k normální funkci imunitního systému. Dále k normálnímu vstřebávání/využití vápníku a fosforu a k normální hladině vápníku v krvi. Podporuje udržení normálního stavu kostí a zubů a udržení normální činnosti svalů.

Zdroje:

rybí olej, tresčí játra, losos, sardinky a další ryby, žloutek; vlastní tvorba vitaminu D z cholesterolu v kůži, pro kterou je nezbytné sluneční záření (UV-B záření).

Vitamin C (Kyselina askorbová)

Význam:

Přispívá k normální funkci imunitního systému, k ochraně buněk před oxidačním stresem, ke snížení míry únavy a vyčerpání, zvyšuje vstřebávání železa a přispívá k normální tvorbě kolagenu. Dále přispívá k normální činnosti nervové soustavy a normální psychické činnosti. 

Zdroje:

paprika, pažitka, petržel, křen, kapusta, ovoce acerola, pomeranč, šípky, broskve, kiwi.

Vitamin A (Retinol)

Význam:

Přispívá k normálnímu metabolismu železa, k udržení normálního stavu sliznic, pokožky a zraku. Dále přispívá k normální funkci imunitního systému a podílí se na procesu specializace buněk. 

Zdroje:

rybí olej, játra, ryby, maso, žloutek, mléko a mléčné výrobky, dále mrkev, papriky, rajčata a další.

Vitamin E (Tokoferol)

Význam:

Přispívá k ochraně buněk před oxidačním stresem. 

Zdroje:

rostlinné oleje a semena olejnatých rostlin a ořechy, obilné klíčky, kukuřice, luštěniny, špenát a kapusta, z živočišných zdrojů vejce, játra a další vnitřnosti, vepřové a králičí maso.

Vitamin B3 (Niacin)

Význam:

Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu. Dále k normální činnosti nervové soustavy a psychické činnosti, k udržení normálního stavu sliznic, pokožky.

Zdroje:

kvasnice, játra, maso, ryby; z rostlinných zdrojů luštěniny, obilniny, brambory.

Vitamin B12 (Kobalamin)

Význam:

Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu a metabolismu homocysteinu, k normální činnosti nervové soustavy a psychické činnosti, k normální tvorbě červených krvinek a normální funkci imunitního systému. Přispívá dále ke snížení míry únavy a podílí se na procesu dělení buněk. 

Zdroje:

játra a další vnitřnosti, maso, mléko a mléčné výrobky, ryby, vejce, vnitřnosti; nachází se pouze v živočišných potravinách.

Vitamin B9 (Kyselina listová)

Význam:

Přispívá k růstu zárodečných tkání během těhotenství, k normální krvetvorbě, k normálnímu metabolismu homocysteinu a syntéze aminokyselin. 

Zdroje:

játra, listová zelenina, špenát, chřest, čočka, vlašské ořechy, jahody, zelí, brokolice, hrášek, pomeranče, třešně, houby, brambory.

Vitamin B7 (Biotin, Vitamin H)

Význam:

Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, k normální činnosti nervové soustavy a psychické činnosti, dále k udržení normálního stavu vlasů, sliznic a pokožky.

Zdroje:

játra, arašídy, čokoláda, vejce, hrách, květák, houby, kuřecí, vepřové a hovězí maso, kukuřice. Hlavními dodavateli biotinu pro náš organismus jsou bakterie sídlící přímo v našich střevech.

Zinek

Význam:

Přispívá k normálnímu metabolismu kyselin, zásad, sacharidů, makroživin, mastných kyselin, vitaminu A, k normální syntéze bílkovin. Dále přispívá k normálním rozpoznávacím funkcím, k normální syntéze DNA, k normální plodnosti a reprodukci. K udržení normálního stavu kostí, vlasů, pokožky a zraku a k normální funkci imunitního systému. Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem a podílí se na procesu jejich dělení. 

Zdroje:

dýňová semena, ovesné vločky, ryby, maso (hovězí a vepřové), játra, korýši i měkkýši, ústřice, sýry, fazole, ořechy a pšeničné klíčky.

Selen

Význam:

Přispívá k udržení normálního stavu vlasů, nehtů, k normální činnosti štítné žlázy. Dále přispívá k normální funkci imunitního systému a k ochraně buněk před oxidativním stresem. 

Zdroje:

brokolice, česnek, rajčata, cibule, tuňák, játra a ledviny, mořské plody, obilné klíčky, otruby, hnědá rýže.